19 WEEKS

I dag går vi in i vecka 19 :) Såhär står det om gravidvecka 19. Din mage:

Barnets hörsel utvecklas mellan vecka 15 och 20. Även om livet i livmodern är stillsamt är det inte ljudlöst och det kan barnet nu få glädje av. Barnet hör mammans blod strömma och det hör hjärtslag. Det hör när tarmar bubbla och när man nyser, hostar, rapar eller skrattar. Barnet blir på ett tidigt stadium medvetet om mammans röst. De nervceller i hjärnan som har med smak, känsel, lukt, syn och hörsel att göra blir mer specialiserade och skapar mer komplexa förbindelser. Ett lager fett, som mest liknar deg, skyddar den växande huden mot fostervattnet. Det kallas fosterfett och sitter fast i lanugohåren.

Föräldrar:

Många gravida får små blå märken i ansiktet och på skuldrorna och armarna på grund av brustna blodkärl. En del har också väldigt röda handflator. De pigmentfläckar som kan dyka upp i ansiktet och på andra ställen på kroppen är mer iögonfallande. Fläckarna försvinner normalt efter förlossningen, men man ska såklart vara försiktig ute i solen. Använd kräm med hög solskyddsfaktor för att undvika brännskador, för då kan pigmentfläckarna bli permanenta.

Egna tankar:

Först och främst, vilket tråkigt inlägg för föräldrarna, pigmentfläckar? Jo det har jag förstått att du kan få när du är gravid och att du ska vara försiktigt när du är i solen men det gäller faktiskt även om du inte är gravid. Men men. Jag känner mig fortfarande väldigt trött, som ni säkert har förstått :) Haha! I går var faktiskt första gången jag tyckte att min mage syntes på ett "fint" sätt. Innan kände jag mig mest pluffsig, eller ja det gör jag fortfarande men inte lika mycket. Jag tror magen tittar fram ordentligt snart :) Alex sa "oj nu syns det verkligen" så jag tror att han börjar förstå att vår lilla bebis snart kommer till världen. För om en vecka går vi in i 5:e månaden, spännande och då är det bara 4 månader tills vi har en liten här hos oss, och det känns helt galet. Haha! När vi skulle gå och lägga oss i går sa Alex "snart kommer det ligga en liten mini här mellan oss". Ja, nu är det inte lång tid kvar. Och som ni säkert vet får vi reda på om det blir en pojke eller flicka om lite mer än en vecka, jag längtar så himla mycket för då slipper vi kalla bebisen "den", "han" (som Alex alltid säger, undra om han vill ha en pojke? Haha) "hon" (som jag säger ibland) eller "hen". När vi får reda på det kan vi även börja fundera på namn. Är det en pojke, har vi redan ett namn men är det en liten flicka blir det svårare. Jag har under flera månader (okej, kanske år) snappat upp namn som jag har skrivit ner så nu har jag en lång lista med namn som jag kan tänka mig. Varför har jag gjort så? Jo, för ibland behöver du höra namnet några gånger för att faktiskt tycka om det. Pojknamn har jag fyra stycken för det behöver vi inte fler, tilltalsnamn och andranamn till två barn. Flicknamn har jag mååånga, men inget jag riktigt har fastnat för.

Som jag nämnde i morse har jag beställt bebisen första "sak", Stokke Tripp Trapp matstol. Kanske inte världens roligaste som första sak men välbehövligt om inget annat.

Bild lånad från www.babyland.se
Bild lånad från www.babyland.se Vi ska få låna insatsen för nyfödda och babysitter av min syster så nu har jag en mindre sak kvar på min långa lista som ska tom innan vår bebis kommer. Fördelen är att jag vet exakt allting jag vill ha så det är bara att vi ska köpa det. Efter jul vill jag åka och "provköra" barnvagnar för jag väljer mellan två stycken, men efter att ha spanat runt i stan har jag nog ändå bestämt mig men vill att Alex ska få se vad han tycker.

Ha en mysig kväll!

Kram C

Gillar

Kommentarer

Instagram @inthemakingbyc