AMMA ELLER GE ERSÄTTNING?

Det är ingen självklarhet att kunna amma och jag är jätteglad att jag har haft möjligheten att kunna amma så pass länge som jag har gjort, men nu tar det för mycket på mina krafter så jag har bestämt mig för att sluta. Så för en vecka sedan slutade jag helt, innan dess ammade jag 2-3 gånger varje dag i en vecka och innan dess ammade jag 1-2 gånger under dagen och hela natten.

Jag vet inte men jag är ganska säker på att jag har haft för lite mjölk. Men det är inte därför jag bestämde mig för att sluta, nej det fanns fler anledningar till att jag gjorde det:

1. Jag visste aldrig om Philip var mätt.
2. Trots att Philip snart är 5 månader har han ibland ätit varannan timme.
3. Det började göra ont eftersom Philip drog och slet mer än tidigare (antagligen för att jag inte hade tillräckligt med mjölk).

Hur slutar man då?
Bra fråga, ni som har gjort det får gärna berätta hur ni gjorde för det är inte lätt. Eftersom jag inte har haft jättemycket mjölk trodde jag att det skulle bli lätt som en plätt men nix pix, det är precis som att det kommer mer bara för det. För några dagar sedan ömmade det ena bröstet som bara den, i förrgår kunde jag knappt bära Philip för att det gjorde så ont. Jag har "försökt" sluta i flera veckor nu men det har varit så lätt att ge bröstet om Philip har varit gnällig, speciellt under natten så det har antagligen inte hjälpt. Därför bestämde jag mig för att börja på min antibiotika igen (mot finnar, för jag såg hemsk ut i förra veckan, har blivit mycket bättre nu 😢), jag hann nämligen inte ta hela kuren innan jag blev gravid och du får varken äta den när du är gravid eller ammar. Som många andra fick jag finnar när jag slutade med mina p-piller och eftersom jag inte visste när jag skulle bli gravid, började jag på en kur. Min hy hann precis bli bra, sen fick jag reda på att jag var gravid och då slutade jag såklart direkt. Hyn blev bättre i vecka 16 och har varit helt ok sedan dess men för en vecka sedan hände någonting, kan ha varit att jag trappade ner på amningen, eller inte, jag har ingen aning men det är inte alls roligt. Så nu kan jag verkligen inte amma utan nu får jag pumpa, vilket går sådär... jag pumpar endast när det gör jätteont och brösten är fyllda med knölar men det är ganska ofta tycker jag 😕 Det är jättesvårt! Sen är det ena bröstet i princip tomt medan det andra är sprängfullt, konstigt? Det har/är inte lätt och det har/är inte det minsta skönt för brösten heller 😔

Inte nog med det, jag trodde verkligen att jag var redo att sluta amma men första dagen som jag tog min antibiotika och jag insåg att min lilla kille inte kommer ligga så mysigt nära mig igen blev jag superledsen, amning är ändå en trygghet och närhet, både för Philip och för mig men jag kände ju ganska snabbt att Philip kan vara nära en i alla fall. Nu känns det lite bättre men fortfarande lite ledsamt 🙁 Hoppas att det går över snart.

I går ringde jag och bytte BVC och det ska bli så himla skönt för hon vi går till har varit emot att jag gav ersättning från första början, vilket är sjukt eftersom hon om någon ska vara förstående och stöttande. Hennes första fråga förra gången var "har du slutat amma?" Vi får väl se vad hon säger nästa tisdag när jag säger att jag inte ammar längre 🙄 Jag bryr mig faktiskt inte för jag ska göra det som känns bäst för mig och Philip men hon stör mig 😬

Amning och ersättning är en väldigt laddad fråga. Hur man än gör så är det fel? Ammar du inte gav du upp för lätt, ger du ersättning är du inte en bra mamma.

Det finns så mycket, gör såhär, gör såhär så man hinner inte känna efter vad man själv vill och vad som är bäst för en själv och sin bebis.

Nu har jag i alla fall verkligen slutat och jag är till 90 % nöjd med mitt beslut.

God natt!

Kram C

Gillar

Kommentarer

Instagram @inthemakingbyc