BARN OCH SÖMN

God morgon,

Jag är så glad att våra nattningsrutiner fungerar, alla är som sagt olika men jag tänkte i alla fall dela med mig av hur vi gör eftersom det har hjälp oss väldigt mycket.

Det största problemet, eller jag trodde i alla fall att det berodde på det men det verkar inte ha varit där skon klämde, var att innan Philip opererades så var vi tvungna att gunga/vagga honom till sömns, ja vi provade allt och det fungerade och vi var glada för stunden. Philip blev såklart van vid det så vi har försökt "ta bort" det lite smått då det såklart är skönast om han kan somna av sig själv. När Philip var 5-6 månader började han vakna en gång i timmen och det tog kål på mig så det slutade med att jag sov med Philip på bröstet, heeela natten. Det var inga problem i början men att ha en 10 kilos klump på bröstet blev till slut ganska tungt. Jag försökte natta honom i sin säng emellanåt men det gick inte, det enda som gick var att natta honom i hans sovpöl men så ville vi inte heller ha det. Därför kände jag att jag var tvungen att försöka ändra på det för några veckor sedan.

Vid 18.30-19.00 går vi numera och lägger oss i vår säng. Där läser jag först en saga och sen får Philip välling. Antingen är Philip ordentligt trött och somnar inom fem minuter eller så tar det längre tid och då kan det ibland ta upp emot en timme 😌 Efter vällingen låter jag Philip göra som han vill, vill han rulla runt, leka med snutte eller busa med mig så får han göra det, men jag ligger helt stilla, tittar och ler mot honom ibland så att han känner sig trygg men blundar för det mesta för att visa att det är läggdags. Till slut tröttnar Philip på att böka runt och somnar. Nattningen tar oftast 30 minuter och det tycker jag är helt OK för att vara en bebis på snart 8 månader.

Första gången vi provade det här var jag lite orolig, men redan efter 20 minuter sov Philip. Under uppesittarkvällen vaknade Philip men låg mest och tittade så vi gick inte upp till honom (såg och hörde honom i babyvakten) utan valde att avvakta, även bebisar behöver tid för sig själva, och efter fem minuter så hade han somnat 😊 Att Philip kan vakna och somna om själv tror jag även beror på att Philip har fått en nattlampa, det är inte så skönt för oss föräldrar men jag vet att jag själv var lite "mörkrädd" när jag var liten, okej det är jag fortfarande ibland, haha, men jag tror faktiskt att lampan gör att Philip känner sig trygg.

Dock vaknar han redan 5.45-6.00 och jag hade gärna velat att ha sover i 30 minuter till för jag märker att han fortfarande är trött när han vaknar men han vill inte somna om, därför ligger vi och myser lite i sängen och efter ca 20 minuter får Philip välling, somnar han inte om så går vi upp och då får jag oftast kämpa för att hålla honom vaken till 7.30-7.45 sen går jag en runda med vagnen och sen sover Philip i cirka en timme. Sen sover han även ett eller två pass efter lunch, max två timmar totalt.

Det här fungerar så himla bra för oss, även om vi går upp tidigt har jag inte känt mig såhär pigg på flera månader. Vi har även valt att lägga upp maten lite annorlunda så nu äter han inte på natten längre och det är nästan det bästa, det kommer i ett senare inlägg 💗 Alla bebisar är olika och sover därför olika, så det här är bara tips. Det jag har lärt mig är att deras mönster förändras, ena stunden vill de ha närhet, andra stunden vill de sova själva, ibland vill de ha mörkt, ibland ljust, ibland tyst och ibland ljud. Så har det i alla fall varit med Philip. Det är svårt att veta men det är därför svårt att alltid "göra samma", så var inte rädda för att prova er fram.


Önskar alla en fin fredag!

Kram C

Gillar