BRYSSELKEX

Det kan inte alltid gå som man har tänkt sig, men så farligt fula blev de väl inte? 🙊 Brysselkex ska som de flesta säkert vet vara runda men mina blev lite fyrkantiga, haha! Jag använde det här receptet, från Jennysmatblogg, och det passade tyvärr inte mig. Det var väldigt mycket som gick fel, eller ja, inte gick fel men hade underlättat om jag gjort annorlunda. Därför har jag gjort några ändringar i receptet och det är såhär jag kommer göra om jag bestämma mig för att baka kexen igen ☺️ Jag har även skrivit några tips efter receptet som bör läsas innan 👍🏼 Hoppas att det kan vara till någon hjälp för er som inte bakar speciellt ofta, som jag, hehe 😊


​Brysselkex (50 st):

​200 g smör

1 1/2 tsk vaniljsocker 

1 dl strösocker

1 dl potatismjöl

4 dl vetemjöl 

Garnering:

​Strösocker

Karamellfärg


​Gör såhär:

1. ​Garnering: Börja med att färga sockret till garneringen, jag ville ha blåa kakor så jag färgade mitt med blå karamellfärg. 

2. Lägg sockret i en plastpåse och droppa ner några droppar karamellfärg, gnugga utanpå påsen till sockret har fått en jämn och fin färg.

3. ​Kakor: Rör socker och smör poröst.

4. Tillsätt sedan vaniljsocker, potatismjöl och vetemjöl och arbeta ihop till en deg. 

5. Forma degen till två rullar och rulla in i plastfolie och låt vila i kylen i ca 1 timme.

6. Sätt ugnen på 175 grader.

7. Rulla längderna i det färgade sockret.

8. Skär sedan längderna i ca 1/2 cm tunna skivor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. 

9. Grädda mitt i ugnen i ca 8-9 minuter. 

10. Låt svalna och förvara i en kakburk. 


​Tips: 

​Häll på lite karamellfärg i taget så att det inte blir för mycket färg. 

Degen blir fort kletig, speciellt om det är varmt, så tänk på att inte göra för många saker samtidigt så att du glömmer bort den (som jag gjorde). 

Rulla in längderna i plastfolie innan du kyler dem. 

Rulla längderna i socker ​efter​ att de har legat i kylskåpet.

Ni som förvarar era plåtar i ugnen, glöm inte att ta ut plåten innan så att den inte är varm, annars "smälter" degen. Det gjorde min och det blev inte bra. 

Jag gräddade mina kakor i ca 8,5 minut (mina kakor var dock väldigt små). 

Kakorna håller i ca 1-2 veckor i en kakburk. 


Lycka till!


Kram C 

Gillar

Kommentarer

Julia Kretz
,
Hej Carro! Ser fram emot att smaka dem på lördag. Ta hand om er! Kram
inthemakingbyc
inthemakingbyc,
Hej Julia! Ja det ska bli så roligt att träffa alla, var evigheter sedan sist. Tack detsamma! Kram
nouw.com/inthemakingbyc
Julia Kretz
IP: 82.99.3.229

Instagram @inthemakingbyc