BYGG EN HUSSÄNG

Hej alla,

Det är många som har frågat efter ritning, mått och beskrivning på den fina hussängen som vi byggde till Philip. Ursäkta att det har tagit så lång tid men tiden räcker inte alltid till. Jag ska försöka förklara så bra jag kan, hehe 😉 Sen får ni mer än gärna fråga om det är någonting ni undrar eller inte förstår. Måste dock säga att jag är ingen snickare och vet att något mått inte är helt korrekt, därför ber jag er som vill göra den att tänka till lite själva och dubbelkolla mått en extra gång. Jag försöker bara hjälpa med grunden och idéerna.

Vi köpte allt trä på Woody Bygghandel här i Malmö då de hjälper en att såga upp allting 👍 Här kommer en lista på vad som behövs.

Inköpslista:

🔨 Reglar, 45x45, 1600 mm lång x 5 st (långsidor samt över ribborna)

🔨 Reglar, 45x45, 1610 mm lång x 1 st (takregeln, alltså mitten högst upp)

🔨 Reglar, 45x45, 710 mm lång x 5 st (kortsidor samt över ribborna)

🔨 Reglar, 45x45, 520 mm lång x 4 st (taket, dessa ska sedan kapas så att vinkeln blir rätt)

🔨 Reglar, 45x45, 950 mm lång x 4 (pelare uppåt) (höjden är anpassad efter vårt snedtak, har ni inget snedtak kan ni göra huset i vilken höjd ni vill)

🔨 Rundstav 27 mm diameter x 15 st (ribbor)

🔨 Träskruv 80 mm, 1 låda

🔨 Trälim

🔨 Madrass 70x160 mm, Ikea

Beskrivning:

1. Har du inte fått sågade reglar så börja med att såga upp alla delar.

2. Börja sedan med ramen till bottnen och arbeta dig "uppåt" och avsluta med att bygga själva taket. Jag var tyvärr inte med när vinkeln på taket räknades ut men även den är anpassad efter vårt snedtak. För att få en stabilare säng satte vi en klick limm mellan alla delar.

3. Ribborna på kortsidan sitter med 120 mm mellanrum mätt från centrum till centrum av varje rundstav. Börja från vänster och arbeta dig mot höger, mät från kanten och 120 mm in, mät från mitten av rundstaven till mitten av nästa rundstav och så vidare. Sätt små kryss där rundstavarna ska sitta innan du borrar.

Ribborna på långsidan sitter alla utom en med 150 mm mellanrum mätt från centrum till centrum av varje rundstav. Då våra ribbor är in mot väggen orkade jag inte räkna om så därför sitter den längst till 100 mm från kant och sedan sitter alla 150 mm.

4. Vi valde att göra sängen 710 mm bred då vi inte ville att den skulle bli för stor samt att en barnmadrass från Ikea skulle passa. Vill du ha ett större hus ökar du bara på längderna, ett tips är att utgå från en madrass.


Det är lättare att förklara hur man lagar mat än hur man bygger ett hus, haha 😃 Tveka inte att ställa frågor.


Lycka till 😘❤

Kram C

Gillar

Kommentarer

AE
,
Slarvigt att skriva fel i en tutorial.. Virke och sågkostnad är inte gratis precis.
Irriterad
,
Nä dom tar 25 spänn i minuten för sågning och sammanlagt med bensin blir det väl en dryg hundring back tack vare detta. Men tiden är väl det värsta. Inte kul att göra saker i onödan! 😡
Trött
,
Ber om ursäkt redan nu ifall jag överreagerat, men anledningen till detta bygg är ju sömnbrist. 🤷🏼‍♂️

Instagram @inthemakingbyc