EARLY MORNING

God morgon alla, Jag hann aldrig lägga upp recept på varken pizzadeg eller tomatsås igår, allting tar mycket längre tid än vad man tror. Idag vaknade jag 05.51 så nu har jag hunnit skriva ihop ett recept på pizzadegen som ni kan hitta nedan. Jag lät min deg kalljäsa, vilket krävet en längre jästid men degen får en betydligt tydligare smak. Degen kan såklart jäsa i rumstemperatur under bakduk i ca 30 minuter. För att degen ska jäsa bra är det viktigt att den får arbeta i dragfri miljö, så glöm ej att täcka degen med en bakduk eller plastpåse.
2. Blanda mjöl, flingsalt och olivolja i en bunke.
3. Tillsätt jästblandningen, lite i taget.
3. Degen ska bli lite klibbig.
4. Kör på mellan fart tills degen känns elastisk.
4. Degen ska fortfarande vara lite klibbig.
5. Häll ut degen på mjölad bänk och knåda degen till en boll.
6. Rulla sedan in degen i plastfolie och ställ in i kylskåpet och låt jäsa i 6 timmar. Pizzadeg: 50 g jäst (för matbröd) 3 dl vatten (fingervarm, 37 grader) 2 tsk flingsalt 3 msk olivolja 8-9 dl siktat dinkelmjöl Gör såhär:
  1. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.
  2. Blanda mjöl, flingsalt och olivolja i en bunke. Jag gör min pizzadeg i en KitchenAid men det går likabra för hand.
  3. Tillsätt jästblandningen i bunken, lite i taget medan du kör maskinen på låg fart (speed 4 på KitchenAid). Degen ska bli lite klibbig.
  4. Kör på mellan fart (speed 6 på KitchenAid) tills degen känns elastisk, ca 8 minuter. Degen ska fortfarande vara lite klibbig men är den för klibbig, häll på mer mjöl tills den känns elastisk.
  5. Häll ut degen på mjölad bänk och knåda degen till en boll.
  6. Rulla sedan in degen i plastfolie och ställ in i kylskåpet och låt jäsa i 6 timmar, eller tills det är dags att baka din pizza. Degen kan gärna stå över natten.
  7. Ta ut degen ut kylskåpet och dela degen i bitar och kavla ut till önskad form.
Om du vill ha en riktigt krispig pizzabotten är det bästa tipset att använda en pizzasten (men jag har tyvärr ingen sådan än). Lycka till! Recept på tomatsås kommer senare under dagen :) Kram C

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229

Instagram @inthemakingbyc