FALAFEL


Det blev gott, men inte riktigt som jag hade tänkt mig. Haha! Smeten hade blivit bättre om vi hade haft en ordentlig matberedare istället för den som hör till stavmixern. Det var som alla skrev, svårt att forma smeten till bollar men jag tycker att Alex lyckades ganska bra. Vi hoppade över koriander eftersom Alex inte gillar det, men jag tror tyvärr att det förstörde smaken lite. Bollarna blev i alla fall perfekt friterade och får godkänt av mig. Äkta falafel: 400 g okoktära kikärtor 1 gul lök 4 vitlöksklyftor 1 dl färsk persilja, hackad 2 msk mjöl 1 1/2 tsk salt 3 tsk spiskummin 1 tsk koriander 1/4 tsk svartpeppar 1/4 tsk cayennepeppar 1 nypa kardemumma Olja till fritering Gör såhär: 1. Lägg kikärtorna i blöt med kallt vatten i ca 24 timmar. Byt vatten några gånger. 2. Skölj kikärtorna och låt torka. 3. Hacka lök, vitlök och persilja. 4. Mixa alla ingredienser i en matberedare. 5. Lägg över blandningen i en ny skål och tryck till, täck med plastfolie och låt stå i kylen i 1-2 timmar. 6. Hetta upp oljan till 180°. 7. Forma falaflar med händerna. Lägg falaflarna direkt i oljan, annars går de sönder. Undvik att röra falaflarna tills de stabiliserat sig på ytan. 8. Fritera i ca 5 minuter. De ska vara lite lätt guldbruna när de är färdiga. 9. Servera i pitabröd med sallad och vitlökssås. Lycka till! Kram C

Gillar

Kommentarer

Instagram @inthemakingbyc