HUR BÖRJAR DU?

Philip var så duktig och framför allt glad på BVC. Haha han pratade och flörtade med alla 💙 I dag hade Philip på sig sina nya gympaskor som är mina favoriter för tillfället.

Hej alla,

I dag var vi på BVC där vi pratade om bra mat för spädbarn, vilket var mycket intressant. Vi har ännu inte introducerat mat för Philip men nu känner jag att både Philip och jag är redo för små smakportioner ☺️ Dock är jag fortfarande livrädd för att han ska sätta i halsen men jag antar att alla är det 😕 Jag kommer verkligen pulverisera maten nu i början.


Jaha, vad sa hon på BVC då?

Det är bra att ge barnet små mängder gluten medan de fortfarande ammas/matas med flaska eftersom det kan minska risken för att barnet blir glutenintolerant.

Nu i början äter barnet inte för att bli mätt utan endast för att prova nya smaker och konsistenser, äta från sked och lära sig tuggrörelser. Man kan börja med att ge barnet en smakportion från alla måltider, det vill säga frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och kvällsmat. Så det tänkte vi börja med i morgon ☺️ Jag ska skriva ett litet "matschema" till Philip som jag lägger upp här för att ge er tips. Ni får mer än gärna komma med tips till mig. Hon sa också att barnet uppskattar när bordet är uppdukat, precis som vanligt ☺️

Jag trodde att maten skulle blandas ut med bröstmjölk/ersättning men hon sa att det är bättre att ge barnet mat för att sedan se hur mycket bröstmjölk/ersättning barnet vill ha. Men det dröjer ju såklart för Philips del, fast vi får se, han kanske älskar maten ☺️ Det ska bli väldigt spännande att se. Han har fått smaka/slicka på banan, grapefrukt, nektarin och äpple men inte rört en min. Haha! 


Som de flesta säkert redan vet ska man vara försiktig med salt till barn under 1 år för att de inte kan reglera saltbalansen på rätt sätt. Man ska även vänta med att ge barnet sallad, rucola och spenat till barnet är 1 år eftersom det innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit och hos barn under 1 år kan nitrit hindra transporten av syre i kroppen.

Honung kan innehålla sporer som kan utvecklas till bakterier i barnets tarmar och producera ett farligt gift, botulin. 

Vänta med sötsaker så länge som möjligt. Tänk på att titta på innehållet eftersom mycket innehåller socker i dag. Stora bovar är smaksatt yoghurt och fil, mariekex, nyponsoppa, kräm, sylt, saft, fruktdryck och självklart godis, glass och läsk. 


Jag kommer följa Livsmedelsverket precis som när jag var gravid 👍🏼 


Kram C

Gillar

Kommentarer

Instagram @inthemakingbyc