ITALIENSKA KÖTTBULLAR I TOMATSÅS

Det blev ett väldigt långt recept i dag :) Men väääldigt gott! Det är första gången som vi "friterar" köttbullarna och det blev riktigt gott!  Italienska köttbullar i tomatsås med hemmagjord pasta (2 personer):Köttbullar:300 g kalvfärs1 dl ströbröd1 msk vatten2 ägg1 dl parmesanost3 msk persilja1 msk olivolja1 tsk salt1 krm svartpeppar2 dl olja till stekningTomatsås:400 g krossade tomater6 solmogna röda Österlentomater1 1/2 gul lök1 dl vitt vin1 msk tomatpuré3 vitlöksklyftor2 msk olivolja1 tsk salt1 krm svartpeppar1/2 tsk strösocker10 färska basilikablad eller 1 tsk torkad basilikaPastadeg:75 g vetemjöl
75 g durumvetemjöl1 ägg + 1 äggula1 msk vattenMannagrynSalt Gör såhär:1. Pastadeg: Knäck äggen i skålen och tillsätt mjöl och vatten.2. Fäst flatblandaren på köksmaskinen och använd hastighet 2 och blanda i ca 30-60 sekunder. Om degen är för torr, tillsätt mer vatten (1/2 msk i taget).3. Stäng av maskinen och byt till degkroken och knåda degen på hastighet 2 i ca 2 minuter.4. Häll ut degen på en ren yta och knåda den med händerna i ca 1 minut. Degen ska vara ganska slät och elastisk.5. Forma degen till en boll och täck med plastfolie, låt vila i kylskåpet i ca 1 timme.6. Tomatsås: Börja med de färska tomaterna som ska skållas, skalas, kärnas ur och hackas.7. Skär skåror i tomaterna.8. Koka upp vatten i en stor kastrull, lägg i tomaterna en kort stund (skalet börjar krulla upp sig när tomaterna är klara).9. Fiska upp tomaterna med en hålslev, spola i kallt vatten för att sedan skala och kärna ur.10. Hacka upp tomaterna i grova bitar.11. Skala och dela löken på mitten.12. Skala vitlöksklyftorna och tryck med flatsidan på en kniv så att klyftorna mosas.13. Värm upp olivolja i en kastrull och tillsätt lök och vitlök.14. Stek tills löken är genomskinlig, utan att den tar färg (annars finns det risk att tomatsåsen smakar bränt).15. Strö över socker och glasera löken.16. Tillsätt krossade tomater, skållade tomater, vitt vin, tomatpuré, 5 hackade basilikablad, 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar.17. Låt såsen koka ihop tills tomaterna blir mjuka och faller sönder.18. Ta upp lök och vitlök från såsen. Om du vill ha en slät sås, mixa tomatsåsen med en stavmixer.19. Sänk värmen, på med locket och låt koka i ca 2 timmar. Ju längre den får koka, desto godare blir den.20. Innan servering, häll i resten av kryddorna (5 hackade basilikablad, 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar).21. Pastadeg fortsättning: Skär degen i 2 bitar. Lägg tillbaka den ena biten i plastfolie, annars blir den torr.22. Vi har tyvärr ingen pastamaskin så jag använder mina händer och en brödkavel.23. Mjöla en ren yta med mannagryn och inte vetemjöl för då blir pastan som klister när du kokar den. Kavla ut degen tunt, så tunt du bara kan.24. Skär sedan ut den pastasort du vill ha. I dag blir det tagliatelle och den skär jag i 1/2 cm bred. Jag brukar skära degen med pizzaslice.25. Låt pastan hängtorka i ca 20 minuter. Pastan kan torka var som helst, jag brukar hänga den över vår fruktskål.26. Köttbullar: Häll brödsmulor i en skål, skeda över lite vatten och rör om.27. Tillsätt kalvfärs, ägg, parmesanost, persilja, olivolja, salt och peppar.28. Rör samman allt och forma sedan färsen till stora köttbullar, ca 10 stycken.29. Hetta upp oljan i en stekpanna.30. Fritera köttbullarna runt om i ca 5 minuter. Vänd bollarna med två matskedar så att de får en fin stekyta runtom.31. Lyft över köttbullarna på hushållspapper och låt dem rinna av någon minut.32. Lägg försiktigt ner köttbullarna i tomatsåsen och låt dem puttra i några minuter.33. Pasta fortsättning: Koka upp saltat vatten och lägg i pastan, koktiden varierar beroende på vilken tjocklek du har, jag har i min i ca 3 minuter. Smaka gärna efterhand så att pastan inte blir överkokt.34. Köttbullar: Servera pastan med köttbullarna, tomatsåsen och hyvlad parmesanost ovanpå. Lycka till! Kram C 

Gillar

Kommentarer

Instagram @inthemakingbyc