LUCKA NR 5

5 december

Jag tror alla äter lussebullar/lussekatter under julen men det finns så himla många varianter. Lussekatter är goda men kan för mig bli lite tråkiga så jag tycker bättre om lussebullar med någon god fyllning.

I går bakade jag nya saffransbullar, den här gången med vit choklad istället för vanilj. Tyvärr tyckte jag inte att de smakade speciellt mycket choklad så jag hade antagligen kunnat ha i betydligt mycket mer choklad i bullarna. Jag gör nog bullarna med vanilj nästa gång 😊 Ni som vill göra bullarna med vanilj, ni hittar receptet här.


Saffransbullar med mandelmassa- och vit choklad (40 små):

1 paket jäst (för söta degar)

5 dl mjölk

1 g saffran (två paket)

500 g vetemjöl

150 g smör, rumstempererat

150 g strösocker

2 krm salt

350 g vetemjöl

Fyllning:

100 g vit choklad

200 g mandelmassa

2 msk strösocker

100 g smör, rumstempererat

Pensling och topping:

1 ägg

Pärlsocker

Mandelspån


Gör såhär:

1. Börja med en fördeg. Värm upp mjölk och saffran till 37 grader, lös sedan upp jästen i den.

2. Använd degkroken på din köksassistent och blanda 500 g vetemjöl med mjölkblandningen. Kör på låg hastighet i cirka 5 minuter.

3. Låt vila under bakduk i 15 minuter.

4. Till resterande ingredienser och kör på medelhastighet tills degen släpper kanterna.

5. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

6. Fyllning: Riv mandelmassa och vit choklad och blanda med socker och smör. Blanda i lite smör i taget, fyllningen ska bli slät och fin.

7. Kavla ut degen, cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bakbord.

8. Bred ut fyllningen jämt över degen.

9. Ta ena endan av degen och vik över så att du får en halv vikning.

10. Dela degen i avlånga remsor och gör små snurror av varje remsa.

11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 1 timme under bakduk.

12. Sätt ugnen på 200 grader.

13. Pensling och topping: Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån.

14. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 11-13 minuter.

15. Servera med en kopp te eller iskall mjölk.


Lycka till 🌸


Kram C

Gillar

Kommentarer

Sandra
,
Hej! Jag bakade dem med vit choklad, men tog bort 200 G mandelmassa som jag ersatte med 200 G vit choklad! Hade kvar vaniljen o det andra i fyllningen! Prova det nästa gång, jag lovar att det blev såååå bra!!!! 👌🏻😍
inthemakingbyc
inthemakingbyc,
Hej! Aha, då får jag prova det för jag tyckte faktiskt att bullarna blev godare förra gången 😬☺️ Tack snälla för tipset!
nouw.com/inthemakingbyc
hannagothberg
hannagothberg,
Ha en härlig dag! KRAMIS 😃
nouw.com/hannagothberg

Instagram @inthemakingbyc