RACKS!

Det var länge sedan vi åt en god köttbit och därför bestämde vi oss för att gå ner till Delikatessen och se vad de kunde erbjuda för gott kött. Det slutade med att vi valde hjortracks. Jag har aldrig lagat någon rätt med hjortkött så det ska bli spännande. Nu har jag suttit och googlat lite och bestämt mig för att racksen ska marineras. Jag valde mellan två recept, antingen ett recept med lingon, ingefära och apelsin eller receptet nedan. Då vi varken har söt soja (Ketjap Manis) eller Montreal Steak krydda hemma fick jag även göra det, recepten hittar du nedan. 
Ketjap Manis:1 dl soja1 dl farinsocker 
Gör såhär:1. Blanda soja och farinsocker i en såspanna. 2. Sjud såsen på medelhög värme till såsen tjocknar och liknar sirap. Det är viktigt att du rör hela tiden, till det att sockret löser sig. Om blandningen börjar koka kraftigt, ta bort den från plattan och vänta i någon minut och fortsätt sedan att sjuda på låg värme. 3. Låt svalna. Sojan kommer blir ännu tjockare när den har svalnat. 4. Nu är sojan färdig för att användas i marinaden. 
Montreal Steak krydda (ger ca 1 1/2 dl):2 msk paprikapulver 2 msk krossade svartpepparkorn 2 msk flingsalt1 msk lökpulver1 msk vitlökspulver1 msk krossade chiliflakes 
Gör såhär: 1. Blanda alla ingredienser väl. 2. Mortla kryddblandningen. 
Marinad till hjortracks (500 g kött):60 g smör2 1/4 dl soja 1 dl söt soja (om du inte har söt soja eller vill göra det, går det att tillsätta honung eller socker)4 msk Worcestersås 2 msk Montreal Steak krydda
Gör såhär:1. Smält smöret i en kastrull, ta sedan bort kastrullen från värmen. 2. Tillsätt övriga ingredienser och rör om. 3. Lägg i köttet och marinera i ca 20 minuter (om du vill ha en mer intensiv smak, marinera i några timmar men var försiktig eftersom marinaden är salt). 

Gillar

Kommentarer

Instagram @inthemakingbyc